
Zamrażanie szokowe działa dokładnie tak samo. Forma zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W sytuacji wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obaw y. Szokowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo skuteczne i wybierane już coraz częściej, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości profesjonalnych chłodni i mroźni wykorzystuje się tylko takie metody, bo one umożliwiają niemałą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby po prostu niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że właściwie każdy, kto zajmuje się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie interesujący się tym, aby zwiększyć wydajność własnego działania i równocześnie zaoszczędzić środki finansowe, o ile jest to tylko możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorakie produkty, nawet te wyjątkowo czułe i bardzo szybko psujące się.
Źródło informacji: zamrażanie szokowe.